English Version   

 

Ghid practic al piscinei particulare

BAZIN POLIESTER

1. Cand construim?

2. Piscina voastra trebuie sa fie in special:

FILTRAREA APEI

3. Alegerea unui sistem pentru filtrarea apei

4. Ce inseamna circulatia apei?

5. Ce filtru folosim?

6. Ce este si cum alegem pompa pentru piscina?

TRATAREA APEI

8. pH-ul (potentialul hidrogen)

9. TH-ul (Titlu Hidrotimetric)

10. TAC-ul (Titlul Alcalimetric Complet)

11. Tratamentul apei de piscina cu CLOR

12. Tratamentul apei de piscina cu BROM

13. Electroliza cu sare

14. Electroliza cupru argint

15. Sterilizarea apei prin raze UV

16. Tratamentul apei cu ozon

17. Tratamentul apei cu PHMB (Polimerul de Hexa Metilena Biguanida)

18. Tratamentul apei cu oxigen activ

19. Tratamentul apei cu algicide

BAZIN POLIESTER1. Cand construim?

De alegerea perioadei pentru construirea unei piscine depinde posibilitatea de a va bucura de ea in timp util pentru sezonul ce urmeaza. Este imperativ sa incepeti demersurile toamna sau foarte devreme primavara pentru o constructie din vreme. De ce toamna? Pentru a avea timpul sa amenajati peisajul din jurul piscinei inainte de vara urmatoare! Terenul usor umed va fi de asemenea mai usor de lucrat! Mai mult, toti factorii implicati ca si antreprenori si producatorii de piscine sunt mai solicitati de nr. de lucrari din primavara. Avand grija sa decalati constructia dvs. in toamna, aveti toate sansele sa fiti pregatiti incepand cu primele zile frumoase!!!

Sus

2. Piscina voastra trebuie sa fie in special:

 • La soare: este un lucru evident, dar mai bine il repetam! Cu cat piscina va beneficia de soare, cu atat temperatura apei va fi mai placuta.
 • La adapost de vant: in fiecare regiune, vanturile predominante pot sa se abata si sa strice placerea inotului. In momentul alegerii locatiei, evitati culoarele vantului din nord.
 • Pe un teren plat: este posibil inotdeauna sa instalati o piscina in panta, dar in consecinta costul terasamentului va creste. Este deci mai bine sa alegeti un amplasament perfect plat pentru a evita tracasajul privind scurgerile greu de controlat ale unei pante.
 • Pe un teren stabil: piscinele sunt in principiu ansambluri solide, dar o singura fisura poate pune probleme importante! Inainte de a amenaja piscina dvs., asigurati-va ca solul de sub piscina dvs. este suficient de stabil pentru a o putea amplasa fara probleme si mai ales sa nu existe deplasari de teren sub bazinul dvs.
 • Pe un teren bine drenat: drenajul terenului este o etapa importanta in momentul amenajarii locatiei. Un teren avand un drenaj defectuos poate cu usurinta sa determine scoaterea bazinului din poliester, ca un dop de la o sticla de sampanie. Un drenaj corespunzator este astfel imperativ pentru a absorbi apele in cazul ploilor puternice.
 • Departe de arbori: cel mai mare dusman al unui bazin curat il reprezinta frunzele arborilor. Si cel ce spune arbori, spune pasari si alte insecte nedorite!
 • Vizibila din casa: este intotdeauna placut, chiar si iarna, sa-ti bucuri privirea cu peisajul piscinei…O piscina al carei amplasament a fost bine ales trebuie sa-si puna amprenta asupra casei!
 • La adapost de privirile indiscrete: a inota este o bucurie pe care preferam…sa nu o impartasim cu vecinii nostri! Pentru o intimitate maxima, alegeti un amplasament delimitat cu gard sau ascundeti piscina in spatele unui gard viu.

Sus

FILTRAREA APEI3. Alegerea unui sistem pentru filtrarea apei

In momentul in care alegeti un model de piscina vi se propun mai multe sisteme de filtrare. Exista 2 sisteme de filtrare principale pe piata.

 1. Filtrarea asa zis traditionala ce are la baza un sistem de furtunuri complet, filtre (nisip, cartus, diatomite), pompe si un local tehnic.
 2. Filtrarea monobloc denumita si filtrarea suprabord care se aseaza pe marginea bazinului.

Principiul filtrarii traditionale se bazeaza pe o circulatie corecta.

Sus

4. Ce inseamna circulatia apei?

O buna filtrare se bazeaza pe o circulatie buna a apei. Exista diverse tipuri de circulatii ale apei. Pentru alegerea formulei potrivite, aveti incredere in producatorul dvs. de piscine. In functie de talia si conformatia piscinei, el va sti sa defineasca cea mai potrivita tehnica.

Este bine de stiut ca apa unui bazin circula conform schemei clasice: este aspirata prin mai multe duze de apa compuse din: skimmer, stuturi de introducere, priza aspirator si sifon de fund. Odata aspirata cu ajutorul unei pompe, apa trece printr-un filtru pentru a fi curatata de impuritati inainte de a fi deversata in bazin. Un skimmer si 2 stuturi de introducere sunt de ajuns pentru a asigura o buna circulatie a bazinului. Un alt punct important este de luat in consideratie: amplasamentul pieselor de aspirare si de reintroducere a apei. In functie de forma piscinei, circulatia apei ar trebui sa fie stimulata pentru a evita generarea zonelor stagnante propice acumularii impuritatilor.

Sus

5. Ce filtru folosim?

Exista mai multe tehnici de filtrare ce au la baza tot atatea sisteme de filtre.

 • Filtrul de nisip: este o cuva plina de nisip prin care trece apa. Curatarea apei se face prin directionarea contra curent. Aceasta tehnica prezinta un incovenient major: genereaza un consum de apa important si obliga la amplasarea unui racord la fiecare scurgere. Filtrarea elimina particulele de 40 de microni.
 • Filtrul de unica folosinta: este un buzunar filtrant cu multiple straturi pe care il inlocuim foarte simplu cu unul nou in momentul in care este murdar. O solutie extraordinar de economica si o utilizare foarte simpla!
 • Filtrul cu cartus: apa circula intr-un cartus format cu o membrana permeabila plisata care retine impuritatile. In folosinta, acest sistem este foarte economic deoarece cartusul are o durata de viata intre 4 si 5 ani. Singurul inconvenient il constituie faptul ca acest cartus trebuie sa fie curatat foarte des cu jet de apa. Filtrarea este foarte fina de ordinea a 20 de microni.
 • Filtrul cu diatomite: este sistemul cel mai elaborat, cel mai fiabil dar de asemenea cel mai scump. Apa este filtrata printr-un fagure de alge microscopice compactate denumite diatomite. Finetea este de ordinul 2 pana la 5 microni.

Conceptul de filtrare monobloc a fost lansat in 1983. Despre ce este vorba? Filtrarea monobloc inlocuieste singur reteaua de furtunuri, filtrul, pompa si localul tehnic al instalatiilor traditionale.

Se compune dintr-un bloc complet, dintr-un filtru (cel mai des cu cartus pentru o filtrare de aproximativ 20 de microni), de o pompa, un skimmer si un sistem de introducere. Blocul compact se pune la nivelul dalelor in parte sub nivelul apei. Datorita faptului ca acest sistem este asezat suprabord, se poate adauga piscinei chiar si dupa constructia sa.

Sunt disponibile mai multe modele in functie de dimensiunile bazinului si volumul apei de filtrat. Diferenta intre aceste modele este conferita de puterea pompei. Ultima generatie de filtrare monobloc este comercializata sub numele de perete de filtrare.

Simplu de instalat: amplasarea acestui sistem este foarte usoara. Este suficient sa se racordeze la electricitate dupa ce este instalata pe marginea piscinei. Nu mai este nevoie de furtunuri si nici de local tehnic!

Un cost economic: preturile pentru acest sistem de filtrare oscileaza intre 1500 – 2000 de euro pentru cele mai mici modele (piscinele supraterane) si mai mult de 6 000 de euro pentru modelele mai complexe cu mai multe optiuni (de exemplu inot contra curent). Cartusul se schimba la fiecare doi ani.

Sus

6. Ce este si cum alegem pompa pentru piscina?

Pompa pentru piscina are sarcina de a pune in aplicare circulatia apei. Ea pune apa in miscare pentru a fi filtrata in permanenta. Se aspira apa prin diversele prize de apa (skimmere, priza de aspirare), o determina sa treaca printr-un filtru si o reintroduce prin stuturile de introducere.

Pompele de piscina au drept particularitate faptul ca sunt auto amorsante dupa umplerea prefiltrului. Toate sunt realizate in scopul de a avea un debit puternic la o presiune scazuta de 2 si 3 bari. Toate sunt de asemenea echipate cu un prefiltru pentru a retine cele mai mari impuritati. In functie de model, sunt fie monofazate fie trifazate.

Principalele criterii de retinut pentru a determina puterea pompei dvs. sunt:

 • volumul de apa al bazinului dvs: estimam ca totalitatea apei bazinului trebuie sa fie filtrata in maxim 6 ore. Pentru a se determina debitul pompei, este astfel suficient sa impartim volumul de apa al bazinului la 6. Un bazin de 52m3 are nevoie de o pompa cu debit de 8.6m3/h.
 • distanta intre caminul tehnic si bazin: cu cat este distanta mai mare, cu atat pompa va depune mai mult efort si va trebui sa fie mai performanta.
 • diametrul furtunurilor: daca furtunurile au un diametru mare, pompa va avea o sarcina mai usoara. Un criteriu pentru majorarea sau micsorarea diametrului il constituie de asemenea nr. de coturi instalate care constituie si ele frane in calea unei circulari bune a apei!
 • caracteristicile tehnice ale filtrului: pompa se adapteaza in functie de modelul filtrului (nisip, cartus etc.)
 • nr. de prize de apa si de stuturi de introducere.

Ca o regula generala, calibrajul pompei va fi realizat in functe de volumul de apa de tratat (52m3 in exemplul anterior) si marit cu 20% pentru a tine cont de factorii de constrangere ai celorlalte criterii. Deci pentru a reveni la exemplul nostru 8.6 m3/h + 1.72 m3/h = 10.5m3/h.

Daca piscina este echipata de accesorii ca jeturi de apa, cascade etc., trebuie tinut cont in calibrarea pompei.

Este bine de stiut ca alegerea unei pompe este primordiala pentru buna circulatie a apei, aveti incredere in producatorul dvs. pentru ca debitul pompei sa fie calibrat in raport cu necesitatile bazinului dvs.

Sus

TRATAREA APEIPentru a avea o apa sanatoasa si placuta pentru inot, apa trebuie sa fie echilibrata atat din punctul de vedere al pH-ului (potential Hidrogen), al TH-ului (Titlu Hidrotimetric) si TAC-ului (Titlu Alcalimetric Complet).

Sus

8. pH-ul (potentialul hidrogen)

Scara pH-ului este gradata intre 2 si 12 si masoara aciditatea sau baziciditatea apei. Cu cat pH-ul este mai ridicat, cu atat este considerat drept baza. Intr-un bazin de inot, pH-ul optim pentru o apa neutra se situeaza intre 7 si 7,5. Daca pH-ul este mai mare de 7.6, trebuie supravegheat deoarece produsele de tratament al apei devin ineficace, apa isi pierde astfel salubritatea si devine coroziva pentru piele dar de asemenea si pentru elementele de metal. Exista numerosi factori care influenteaza variatia pH-ului si este astfel important sa verificati regulat fie manual cu ajutorul unui tester fie automat cu ajutorul unui sistem denumit regulator de pH care testeaza si rectifica nivelul in functie de caz cu pH plus sau Ph minus.

Sus

9. TH-ul (Titlu Hidrotimetric)

TH-ul este continutul apei in ioni de calciu si magneziu exprimat pe o scara de 0° la 45°. Este mai cunoscut sub numele de « duritate ». La 0° apa este dulce, la 45° este considerata calcaroasa. Daca TH-ul este mai mare de 25°, apa este considerata drept depunatoare de calcar. Pentru a ramane mai jos de 25° si astfel sa se mentina instalatiile, se foloseste un stabilizant de duritate. O apa dulce este in general acida (pH mai mare de 7), deci coroziva, iar apa dura are un pH mai mic de 7.

Sus

10. TAC-ul (Titlul Alcalimetric Complet)

TAC-ul este continutul apei in ioni bicarbonat si carbonat, exprimat pe o scara de 0° (apa dulce) la 30° (apa alcalina). Este mai cunoscuta sub numele de « alcalinitate ». Gradul de TAC indica puterea sa, capacitatea de a absorbi variatiile de pH. Valoarea ideala a TAC-ului este mai mare de 10°.

Dupa cum vedem, cele 3 elemente ce determina calitatea apei sunt interdependente. Pentru a mentine pH-ul echilibrat, exista mai multe solutii de tratament chimic, dar inainte de a va opri la una dintre ele, e important de stiut ca apa trebuie controlata foarte regulat. Pentru a testa pH-ul, exista mai multe sisteme. Cel mai frecvent se folosesc testere pe care le introducem cateva secunde in apa. In functie de culoarea testerului, va fi necesar sa scadem sau sa crestem pH-ul. Exista de asemenea aparate automatice pe piata care sunt mult mai practice de folosit deoarece testarea si adaugarea produselor adecvate in functie de rezultate se face automatic. Un simplu examen vizual permite evaluarea fara alt material al apei si a celorlalti parametrii calitativi care sunt limpezimea, starea sistemului de acoperire al bazinului.

Sus

11. Tratamentul apei de piscina cu CLOR

Clorul: este produsul cel mai utilizat in tratamentul chimic al piscinelor familiale. Acest dezinfectant este foarte eficace si vine de hac bacteriilor, ciupercilor, resturilor organice introduse in apa de catre cei care folosesc apa sau care intra din mediul inconjurator. Un alt mare avantaj al clorului il constituie caracteristica de a ramanae in apa pentru mai mult timp. Astfel nu numai ca purifica apa, dar distruge de asemenea germenii pe masura ce acestia apar. Acestui lucru i se adauga proprietatile foarte bune de algicid ca o folosire preventiva.
Tratamentul de lunga durata: este tratamentul curent. Clorul este plasat in skimmer sau intr-un clorinator in care se dizolva lent. Se prezinta sub forma unor pastile cu doza unica. Clorul de lunga durata este de asemenea denumit clor lent.
Tratamentul soc: este un tratament curativ cand apa piscinei isi schimba aspectul si este napadita de alge sau cand bazinul este repus in functiune primavara, la iesirea din iarna. Acest tratament are scopul unei sterilizari (clorul soc se dizolva foarte repede).
Atentie: produsele din clor sunt produse periculoase si nu trebuiesc lasate la indemana copiilor pe parcursul utilizarii si folosite conform indicatiilor de pe eticheta.

Atuurile sale

 • Foarte ieftin: o singura pastila pe saptamana este plasata in skimmer si este suficienta pentru dezinfectarea unei piscine. Acest tratament este cel mai avantajos de pe piata.
 • Usor de folosit: pastilele cu doza unica sunt foarte practice de folosit si propun o actiune completa asupra tuturor germenilor. Ca utilizare permanenta, clorul este de asemenea un bun algicid.

Limitele sale

 • Iritant pentru piele: principalul dezavantaj al clorului este faptul ca este agresiv pentru piele si mucoase. Anumite persoane sunt chiar alergice la clor. Mirosul clorului ii poate deranja pe anumiti oameni.
 • Necesita un stabilizant: pentru a conserva calitatile de dezinfectant in timp, clorul trebuie neaparat asociat unui stabilizant.

Sus

12. Tratamentul apei de piscina cu BROM

Ca si clorul, bromul este un dezinfectant puternic la pH ridicat. Lipsit de efecte iritante si inodor, aplicarea sa este mai scumpa decat la clor. Purifica apa imediat si distruge bacteriile, virusii, ciupercile, deseurile organice aduse de catre inotatori sau din mediu. La fel ca si clorul, bromul are caracteristica de a ramane in apa. Acestui lucru i se adauga proprietatile foarte bune de algicid ca o folosire preventiva.
Bromul poate fi folosit in locul sau impreuna cu clorul.
De fapt ceea ce distinge bromul de clor este faptul ca nu este iritant pentru piele si mucoase si nu are miros specific. Este astfel produsul de preferat in cazul alergiilor produselor la clor. In contrapartida acestui confort, acest produs este mai scump decat clorul.
O alta particularitate a bromului o constituie faptul ca este mai ales eficace in apele calde, pana la temperaturi ridicate. Este astfel de folosit la spa-uri, piscine incalzite sau piscine supuse unei incalziri solare puternice.
Tratamentul de lunga durata: este tratamentul curent. Bromul este plasat intr-un dozator de brom sau intr-un brominator in care se dizolva lent. Se prezinta sub forma unor pastile sau tablete cu doza unica.
Tratamentul soc: este un tratament curativ cand apa piscinei isi schimba aspectul si este napadita de alge sau cand bazinul este repus in functiune primavara, la iesirea din iarna. Acest tratament are scopul unei sterilizari inaintea tratamentului de lunga durata.
Atentie: produsele din brom sunt produse periculoase si nu trebuiesc lasate la indemana copiilor pe parcursul utilizarii si folosite conform indicatiilor de pe eticheta.

Atuurile sale

 • Bland si inodor. Bromul permite obtinerea unei ape perfect dezinfectate fara a avea vreun efect iritant pentru piele.
 • Usor de folosit: pastilele cu doza unica sunt foarte practice de folosit si propun o actiune completa asupra tuturor germenilor. Ca utilizare permanenta, bromul este de asemenea un bun algicid. Mai mult, contrar clorului, nu necesita stabilizant.
 • Eficace la temperaturi ridicate: este una dintre particularitatile bromului ceea ce explica de ce produsul este mai des folosit in spa-uri.

Limitele sale

 • Scump in folosire: bromul este mai confortabil decat clorul de folosit dar si foarte scump de utilizat in mod regulat.

Sus

13. Electroliza cu sare

Electroliza cu sare este o alternativa ecologica la tratamentul cu clor. Electoliza cu sare reprezinta o reactie chimica in totalitate naturala. Functioneaza foarte simplu datorita unei celule instalate pe circuitul de filtrare (electolizorul).
La contactul cu apa sarea se transforma instantaneu in hipoclorit de sodiu, altfel spus clor natural. Clorul natural distruge, ca si clorul chimic, algele si germenii cu o eficienta mare inainte de a se retransforma in sare. Electroliza de sare se bazeaza astfel pe un ciclu perpetuu.
Sarea este pusa direct in apa piscinei. In momentul in care filtrarea este activa, ciclul de transformare incepe. Pentru a fi eficienta trebuiesc 5 g de sare pe litru de apa care trebuie tratat. Pentru o piscina de 50m3 trebuiesc astfel 250kg de sare…Apa tratata astfel este usor sarata (de 15 ori mai putin decat sarea de mare).
Sarea se pune o data in sarea apei sub forma de pastile. O reaprovizionare periodica este necesara in cazul in care este foarte cald pentru a se compensa aportul de apa necesara dupa evaporarea naturala. Acelasi lucru trebuie facut in cazul ploilor abundente care ridica volumul apei bazinului, crescand astfel cubajul apei. Consideram ca in cazul unei piscine folosita in mod normal se cere completarea in medie cu 10% de sare pe an.

Atuurile sale

 • Un procedeu natural: apa tratata cu sare este sanatoasa, fara adaugarea vreunui produs chimic. Odata sarata, apa se trateaza singura.
 • Foarte ieftina: electroliza cu sare cere o investitie medie la inceput, dar in continuare costul tratamentului este practic insesizabil.
 • Pentru toate piscinele: datorita faptului ca este usor de aplicat direct la sistemul de filtrare, electoliza cu sare se adapteaza tuturor tipurilor de piscine.

Limitele sale

 • Apa este sarata: in consecinta apa piscinei este mult mai sarata decat in mod natural, dar mult mai putin sarata comparativ cu apa de mare!
 • pH-ul trebuie supravegheat: reactia chimica a electrolizei a electrolizei genereaza soda care actioneaza direct asupra pH-ului. O supraveghere regulata este astfel necesara pentru a conserva un echilibru al apei. Mai tot timpul procedeul electrolizei cu sare este asociat unui dispozitiv de reglare automatica al pH-ului conectat la un bidon de pH- sau pH+ care genereaza in mod automatic ajustarea pH-ului.

Sus

14. Electroliza cupru argint

Electroliza cupru argint se bazeaza pe un procedeu denumit electro fizic. Procedeu-ul consista intr-ul aparat denumit electrolizor, sau ionizor/ionizator.
Acest sistem se instaleaza pe sistemul de filtrare intre filtrul cu nisip si returul apei. Se compune din electrozi de cupru-argint supusi unui curent continuu de voltaj scazut si cu un microprocessor ce controleaza continutul in ioni al apei. La contactul cu apa, electrozii produc in functie de nevoile de hiroxid de cupru (floculant) dar de asemenea degajarea de ioni de cupru (fungicid si algicid) si ioni de argint (dezinfectant).
Pentru o eficacitate optima, sistemul necesita adaugarea produsului oxidant in apa bazinului astfel incat sa se neutralizeze uleiurile naturale ale pielii si cremele solare. Elecrolizorul cupru-argint poate fi folosit in asociere cu o cantitate foarte mica de clor.

Atuurile sale

 • Un procedeu natural: reactia chimica este in totalitate naturala. Ionizorul permite o reducere de 90% a utilizarii clorului.
 • Eficace la apele cu pH ridicat: contrar clorului care isi pierde foarte mult din eficacitate peste un pH de 8, electroliza cupru-argint isi pastreaza eficacitatea constanta in purificarea apei chiar in cazul unui pH foarte ridicat.
 • Economic si practic: electroliza cupru-argint nu necesita decat o investitie mica pentru inceput (achizitia unui ionizor). Instalarea lui este destul de simpla.
 • Pentru toate piscinele: acest procedeu se instaleaza la toate piscinele familiale direct pe sistemul de filtrare.

Limitele sale

 • Necesita un oxidant: pentru ca actiunea de dezinfectare sa fie totala, este indispensabila adaugarea de produs oxidant sau a unei cantitati foarte mici de clor.
 • In cazul unui pH ridicat ionii-cupru se depun si creaza pete brune pe liner.

Sus

15. Sterilizarea apei prin raze UV

Sterilizarea apei prin UV este o tehnica cunoscuta inca din anii 1910. Aplicata piscinelor familiale, este de o mare eficacitate in dezinfectarea apei si propune o solutie 100% naturala fara adaugarea clorului.
Tratamentul este asigurat de catre un aparat denumit sterilizator UV care este instalat pe sistemul de filtrare, dupa filtru. Acest aparat genereaza raze ultraviolete de tip C in mijlocul unei camere unde se circula apa intr-o cantitate mica. Razele UV C actioneaza direct in inima ADN-ului germenilor, perturbandu-le metabolismul pana la distrugerea lor totala. Sistemul este eficace pe germeni dar de asemenea pe ciuperci, mucegai si alge.
Sterilizatorul UV se compune dintr-o /sau mai multe lampi speciale cu vapori de mercur plasati intr-un dispozitiv cu cuart. Ansamblul este comandat de tabloul electric care genereaza automatic aprinderea lampilor si numararea orelor de functionare. Se propun doua tipuri de lampi (lampi presiune scazuta si presiune ridicata), in functie de producator. Inlocuirea lampilor se face la fiecare 8000 de ore.
Pentru a nu afecta actiunea UV C, se intelege binenteles ca trebuie sa existe o filtrare de calitate, astfel incat particulele cu o talie mare sa nu ecraneze dispozitivul.

Atuurile sale

 • 100% natural: sistemul cu raza UV actioneaza direct asupra germenilor fara a adauga vreun produs chimic.
 • 100% confortabil: apa tratata fara clor este inodora si neiritanta. Apa este sanatoasa in mod natural. Sistemul genereaza in mod automatic dezinfectia dar fara a modifica in vreun fel pH –ul. Odata instalat, sistemul nu mai necesita vreo interventie, in afara inlocuirii lampilor.
 • Economic si simplu de folosit: costurile investitiei si intretinerii sunt rezonabile. Nu exista riscul asupra dozarii si nici al vreunei complicatii specifice (introducerea de produse mai putine). Utilizarea lampilor se poate face in combinatie cu alte tipuri de tratamente.

Limitele sale

 • Produse rare: putin cunoscuta si rar folosita de catre marii fabricanti, solutia cu UV este destul de dificil de procurat.
 • Produse disparate: pentru o eficacitate optima, camera de tratament trebuie sa fie conforma pentru o expunere de 1 pana la 2 secunde in functie de rezistenta germenilor. Materialele ieftine se pot dovedi de asemenea a nu fi fiabile, deci inainte de a cumpara, comparati!

Sus

16. Tratamentul apei cu ozon

Ozonul reprezinta o alternativa extrem de placuta si eficace la produsele din clor. Este un procedeu folosit de un numar mare de iubitori de apa.
Acest tratament dezinfectant de apa este asigurat de catre un aparat special denumit ozonificator. Acest aparat transforma oxigenul (O2) in ozon (O3) spargand molecula de oxigen. Materiile organice, bacteriile, germenii si virusii sunt distrusi instantaneu la contactul cu ozonul. Si dupa cum natura isi are regulile sale, numarul instabil, impar care este generat, cauta sa se recombine in numar par. Ozonul se retransforma astfel in ozxigen la sfarsitul ciclului.
Ozonificatorul este instalat pe filtrare, dupa filtru si inaintea pompei. Apa este supusa unei presiuni pentru a avea efectul scontat, acela de a transforma ozonul in oxigen. Aerul ozonizat este injectat printr-o duza Venturi pentru a optimiza amestecarea apei cu ozon. Ozonizarea completa a apei poate sa fie facuta in fluxul de recirculare direct (in serie) sau partial doar a unei parti din apa (in paralel).

Atuurile sale

 • O apa sanatoasa si limpede: o piscina dezinfectata prin acest procedeu ofera o apa curata si limpede, fara a agresa pielea, ochii sau parul. Apa obtinuta se aseamana foarte mult apei de izvor. Acest procedeu este de asemenea folosit in industrie, in industria restaurantelor…Asta spune totul!
 • 100% natural: acest procedeu de transformare a oxigenului in ozon este natural. Se intalneste de exemplu in mod spontan pe parcursul furtunilor. Germenii sunt eliminati instantaneu fara supra dozari de produse chimice. Acest procedeu bilologic permite tratarea bazinelor naturale (helestee de inot) fara nici un risc pentru pesti.
 • 100% automatic: ozonizatorul ramane in functiune in permanenta. Nu mai este astfel nevoie sa se verifice Ph-ul continuu!

Limitele sale

 • O dezinfectare partiala: ozonul din pacate are o durata de viata destul de scurta (max. 30 de minute). Procedeul nu este astfel la fel de eficace ca produsele chimice. Pentru o eficacitate totala, se recomanda sa se amestece ozonul, adaugandu-se clor in mod regulat.

Sus

17. Tratamentul apei cu PHMB (Polimerul de Hexa Metilena Biguanida)

PHMB-ul este Polimerul de Hexa Metilena Biguanida. Molecula sa chimica este derivata dintr-un antiseptic: biguanida este in mod particular eficace mai ales ca este folosita de foarte mult timp in dezinfectarea lentilelor de contact. Neutra si avand o mare stabilitate, aceasta molecula nu genereaza derivati ce pot deranja, ca de exemplu cloramidele sau stabilizantul.
Acest tip de produs fara clor lupta foarte eficient impotriva unei mari varietati de germeni si limpezeste apa datorita actiunii sale micro-floculate. Este folosit in general singur sau asociat unui algicid. In nici un caz nu trebuie folosit cu clor sau brom! Daca piscina a fost tratata anterior cu aceste produse, este imperativ sa se foloseasca triosulfat de soda care va avea drept efect distrugerea moleculelor de clor.

Atuurile sale

 • 100% placut si confortabil: un dezinfectant foarte puternic care are particularitatea de a nu irita ochii si pielea. Apa nu are nici gust nici miros. Este placut si confortabil la atingere. Reprezinta solutia ideala pentru persoanele alergice la clor.
 • O stabilitate record: structura chimica a PHMB-ului este extrem de stabila. Rezista la UV si la variatiile bruste de temperatura si de pH. Are deci o eficacitate permanenta in controlul germenilor.
 • Intretinerea este facilitata: datorita stabilitatii sale, PHMB-ul ofera o apa sanatoasa si pura in permanenta. Este deci inutil sa inmultim controalele. Apa este protejata pe parcursul unei luni fara probleme. Si dupa cum PHMB are de asemenea o importanta caracteristica remanenta, apa dezinfectata devine dezinfectanta la randul ei.

Limitele sale

 • Un produs scump: mai scump la achizitionare datorita formularii sale mai complexe, PHMB-ul este de asemenea deseori supradozat de catre persoanele care il folosesc. Astfel pretul de achizitie devine si mai mare daca il comparam cu produsele din clor. Trebuie realizata curatarea bazinului la fiecare 3 ani.
 • Un prods rar: datorita costurilor mai mari decat ale clorului si bromului, este greu de gasit.
 • Ineficient impotriva algelor: nu are proprietati oxidante si de algicid. Deci un bazin tratat cu acest produs trebuie sa fie de asemenea tratat cu peroxid de hidrogen.
 • Incompatibil cu clorul si bromul: un bazin tratat anterior cu clor trebuie sa fie in mod obligatoriu curatat de toate moleculele de clor.

Sus

18. Tratamentul apei cu oxigen activ

Monoperosulfat sau peroxid constituie solutia ideala pentru toate piscinele familiale de talie standard. Acest produs se foloseste ca si clorul dar nu prezinta nici un miros specific si nu constituie sursa de iritare. Oxigenul activ se prezinta sub forma de comprimate sau lichid se pune in apa bazinului. Acest produs permite o dezinfectare eficace a apei, precum si oxidarea impuritatilor organice. Bacteriile, ciupercile, virusii si algele sunt distruse. Substanta ramane eficace aproximativ 3 saptamani dupa introducerea ei in apa.
Oxigenul activ poate fi folosit singur sau asociat altor compusi ca si clorul, pentru un tratament soc dupa iernare.

Atuurile sale

 • 100% confortabil: oxigenul activ determina o apa placuta si foarte confortabila. Nu apare nici o iritare a mucoaselor sau a ochilor, deoarece produsul este inodor si insipid.
 • 100% ecologic: larg utilizat in sectorul cosmetic, acest procedeu se bazeaza pe o molecula in intregime naturala. Nu are nici o incidenta asupra pH-ului.
 • 100% performant: oxigenul activ si-a dovedit rezultatele. Elimina toate urmele de germeni si omoara de asemenea algele.
 • 100% compatibil: contrar PHMB-ului (solutie fara clor), utilizarea oxigenului activ este compatibila cu cea a clorului si a bromului.

Limitele sale

 • Inadaptat temperaturilor ridicate. Este principalul sau punct slab! Oxigenul activ nu rezista la temperaturile ridicate! De exemplu este imposibil de folosit in spa-uri.
 • Limitat pentru bazine standard: oxigenul activ nu este eficace decat pentru volumele de apa standard (mai mari de 60m3). Bazinele foarte mari trebuiesc astfel tratate cu ajutorul altui procedeu.

Sus

19. Tratamentul apei cu algicide

Algicidele sunt utilizate pentru prevenirea aparitiei algelor sau pentru a le eradica in momentul in care au aparut.
Intervin eficient asupra mai multor categorii de alge:

 • Algele verzi plutitoare care determina inverzirea apei, si lasa peretii laptosi si alunecosi;
 • Algele galbene care se instaleaza de preferinta pe peretii piscinei, mai ales pe piscinele situate la umbra. In mod special coriaceele, aceste alge sunt cei mai rai dusmani ai propietarilor de piscine;
 • Algele negre care stabilesc in straturi succesive in bazin si devin excesiv de rezistente chiar si la aspirarea cu peria.

Este bine de stiut ca cea mai mare parte din alge sunt distruse de catre clor, dar anumite opun o rezistenta acerba si atunci trebuie sa se recurga la utilizarea unui algicid pentru a se evita contaminarea totala a bazinului. Lupta nu este niciodata definitiva: algele revin intotdeauna! Pentru a limita proliferarea, este important a se mentine un pH mai mic de 7,4 dar de asemenea sa se perie cu minutiozitate peretii si fundul piscinei dar si sa se curate sistemul de filtrare cat mai des posibil.

Exista 2 tipuri de utilizari:

 • Utilizat preventiv, algicidul evita proliferarea algelor. Dozajele sunt foarte mici. In momentul infestarii cu alge, apa nu devine tulbure, dar treptele si peretii devin alunecosi. Atunci este timpul sa se actioneze in forta, marind dozele de algicid.
 • Utilizat curativ, algicidul permite eradicarea algelor bine instalate mai ales dupa iernare. Dozele sunt atunci mult mai mari si insotite de un tratament soc cu clor. De notat: inainte de a se trata apa cu clor sau brom si cu algicid, bazinul trebuie curatat in intregime si cu peretii periati. Odata adaugate produsele in apa, este nevoie ca filtrarea sa mearga in continuu pana ce apa revine la o culoare acceptabila.

Sus

© 2008 AVI SRL

English Version   

AVI SRL Romania

AVI SRL   ::    Piscine Avi   ::    Produse industriale Avi   ::    Tehnologie si Materiale   ::    Servicii Avi   ::    Contact    ::    Comanda