English Version   

SC AVI PISCINE SRL       
Tel:+40.372.731.752; E-Mail: avipiscine@avi.ro

SC AVI SRL CRAIOVA       
Tel:+40.372.731.751; E-Mail: avi@avi.ro

 

Indicatii pentru conservarea piscinei pe timp de iarna

Pentru conservarea piscinei pe perioada rece se recomanda:

 • curatarea filtrului
 • scaderea nivelului apei din piscina
 • protejarea circuitului hidraulic si a echipamentului din caminul tehnic
 • introducerea de flotoare de iarna, acolo unde exista riscul de inghet
 • acoperirea piscinei cu prelate de iarna


8.1 CURATAREA FILTRULUI

Inainte de oprirea instalatiei de filtrare pentru sezonul rece se recomanda o curatare a filtrului. Se goleste filtrul de masa de nisip pentru a se evita eventuala “pietrificare” a nisipului cu eventualele depuneri si distrugerea sorburilor din interiorul filtrului. In filtru se va introduce un produs special pentru decaparea chimica a nisipului si pentru eliminarea tartrului, grasimilor, parului acumulate in timpul sezonului si nu au putut fi evacuate de apa prin spalarea filtrului. Daca nisipul nu s-a mai inlocuit de o perioada lunga de timp este bine sa profitati de aceasta perioada de intrerupere pentru a-l schimba.

8.2. SCADEREA NIVELULUI APEI DIN PISCINA

In prezenta unei ape curate si clare si dupa ce ati efectuat o ultima curatare a bazinului, cu aspiratorul (manual sau automat), procedati la scaderea apei din bazin pâna la degajarea pieselor de plastic inglobate in peretii piscinei (skimmer, stuturi de introducere, priza de aspirator etc.) pentru a se elimina apa restanta din instalatie urmând ca ulterior aceste deschizaturi (stuturi de introducere si priza de aspirator ) sa se optureze.

ATENTIE: Goliti toata apa din sistemul de filtrare si din furtunele de alimentare si recirculare a piscinei.
Inainte de efectuarea acestor operatii se recomanda tratarea apei cu substante specifice pentru sezonul rece si amestecarea lor in toata masa apei cu ajutorul instalatiei de filtrare.
In ceea ce priveste scaderea nivelului apei din bazin, operatia se va efectua tinând cont de eventualele ploi sau aport de apa rezultat din topirea zapezii (se recomanda ca nivelul apei in bazin sa fie la partea inferioara a skimmerelor) de asemenea se recomanda ca scarile, trambulinele sau eventualele elemente care se pot demonta gen instalatia de inot contracurent sa fie scoase si puse la pastrare in locuri adecvate urmând a se monta la loc la inceputul sezonului.

8.3.TRATAMENTUL APEI IN PERIOADA RECE

Se vor alege substante de iarna in functie de gama de produse utilizate in timpul verii (recomandari de la furnizorul de substante).
Atentie, la eventualele incompatibilitati posibile intre ceea ce este in apa si tratamentul de iarna aplicat. Inainte de tratamentul de iarna, este recomandabil sa efectuati in prealabil un tratament soc de dezinfectare (clor sau brom), pentru eliminarea tuturor microorganismelor si impuritatilor.
In anumite zone este necesara si o combatere a calcarului pentru a impiedica depunerea tartrului pe pereti si pe fundul bazinului. Produsele specifice iernii contin un inhibitor care blocheaza ionii de calciu din apa, insa in zona cu procentaj de calcar mai mare in apa se recomanda si adaugarea unui stabilizant de calcar in tratamentul de iarna. Oricum la inceperea sezonului, curatarea bazinului va fi mai usoara, absenta calcarului impiedicând depunerea impuritatilor acumulate pe timpul iernii.
Este interzisa, pentru conservarea pe timp de iarna, folosirea unor substante pe baza de sulfat de cupru. Absenta filtrarii si deci a circuitului apei, favorizeaza un contact de lunga durata cu finisajul bazinului, putând produce deteriorari ale acestuia.
Chiar daca este echipat cu o cuvertura de iarna, este recomandat sa verificati din timp in timp starea apei, in principal daca aveti o cuvertura care nu este etansa, unde lumina si microorganismele pot tulbura apa.

8.4. CUVERTURI DE IARNA

1. Cuverturi impermeabile
sunt destul de grele (manipularea lor facându-se mai greu) si au la partea superioara un strat de apa rezidual, golirea bazinului in primavara facându-se prin sifon sau cu pompa. Avantajele acestei solutii sunt: marea soliditate si robustetea, securitatea totala, opacitate (acest lucru impiedicând dezvoltarea algelor). Chiar si microorganismele fine sunt oprite. La scoaterea cuverturii, bazinul este teoretic impecabil.
Bazinul, in acest caz trebuie umplut maxim posibil, apa servind ca suport pentru cuvertura, reducând astfel volumul de apa cu care trebuie umpluta cuvertura.

2. Cuverturi permeabile
sunt mai usor de manipulat, putând fi utilizate si in timpul sezonului de la un week-end la altul. Nu formeaza pelicula de apa la partea superioara. Dezavantajul acestei solutii este ca inchiderea bazinului nu este totala, permitând trecerea microorganismelor, rolul de ecran luminos fiind incomplet, necesitând tratament antialge. Cuverturile permeabile sunt foarte usoare, fiind utilizate pentru protectia impotriva frunzelor, crengilor, etc. Bazinul in acest caz trebuie sa aiba posibilitatea de evacuare a cantitatii de apa (reziduuri de ploi, topirea zapezii) prin preaplin, prin filtrare sau printr-o deschizatura din skimmer.

8.5. FLOTOARELE DE IARNA

Este recomandabila folosirea flotoarelor de iarna speciale pentru piscine, exceptie facând piscina care se afla intr-o zona unde nu exista pericolul de inghet. Ele au rolul de a sparge gheata si de a prelua impingerile laterale rezultate din dilatarea ghetii formate in bazin. Flotoarele se monteaza de-a lungul unei diagonale a piscinei. In skimmere se monteaza dispozitive speciale antiinghet.

8.6. CAMINUL TEHNIC

Pentru protectia echipamentelor de filtrare in perioada rece (numai in cazul in care echipamentele nu se afla intr-un camin incalzit) se vor efectua urmatoarele operatiuni:

 • golirea pompei si a filtrului
 • curatarea prefiltrului de la pompa si utilizarea lui pentru depozitarea stuturilor orientabile, stuturilor, etc. (capacul prefiltrului se va lasa deschis pe perioada iernii)
 • pozitionati vana cu 6 cai intre doua pozitii
 • golirea circuitului de incalzire a pompei de la instalatia de inot contra curent, pompei de suprapresiune de la aspiratorul automat, sistemului de tratament automat, etc.
 • daca exista riscul de inundatii de la infiltratiile apei din pamânt se vor demonta pompele si se vor depozita intr-un loc adecvat.
 • se vor debransa de la retea circuitele electrice (proiectoare, pompe,etc.)
 • se vor izola cu vata de sticla tevile care nu se pot goli.

Se demonteaza, se curata si se depoziteaza: aspiratorul, scarile, trambulinele, etc.

© 2008 AVI SRL

English Version   

AVI SRL Romania

AVI SRL   ::    Piscine Avi   ::    Produse industriale Avi   ::    Tehnologie si Materiale   ::    Servicii Avi   ::    Contact    ::    Comanda